Friday, July 28, 2006

Jan Šibík STORIES

Jan Šibík STORIES
Jan Šibík, nejznámější český fotoreportér, držitel ceny WORLD PRESS PHOTO a dalších několika desítek cen v soutěži Czech Press Photo zahájil 7.6.2006 na Staroměstské radnici v Praze velkou výstavu svých velkoformátových fotografií pod záštitou primátora Prahy Pavla Béma.
Hlavním motivem výstavy jsou osudové střety a události ve světě za posledních pět roků - ničivá vlna tsunami, aids v Oděse, války v Iráku, Aghánistánu a Libérii, bída v utečeneckých táborech v Angole, pohřeb papeže i události po smrti Jásira Arafata, nekončící násilí v Palestině a další reportáže.
Jan Šibík podnikl od roku 1985 přes dvě stě cest do všech koutů světa. Fotografoval konec komunismu v Evropě, pád berlínské zdi, sametovou revoluci v Československu i krvavý zánik Ceauceskova režimu v Rumunsku. Byl svědkem masakrů v Sieře Leone a Libérii, hladomoru v Súdánu, Somálsku a Etiopii. Zažil následky zemětřesení v Arménii i Turecku, exodus iráckých Kurdů do Íránu. Zaznamenal války v Afghánistánu, Chorvatsku, Bosně, Kosovu, v gruzínské Abcházii, Čečensku, ázerbájdžánském Náhorním Karabachu, Jihoafrické republice a Iráku. Genocidu ve Rwandě, uprchlické tábory v Tanzanii, Súdánu, Haiti, Angole a Somálsku. Opakovaně pracoval také na Kubě.
"Fotografování mi dává pocit, že dělám něco užitečného. Něco, co aspoň někteří lidi respektují a uznávají. Dává mi to, že jsem neustále konfrontovaný s tvrdou realitou světa a se životními hodnotami jiných lidí. O to víc si vážím toho, jak se tady máme dobře."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home