Saturday, May 26, 2007

Horšovský Týn

Horšovský Týn
Svým původem je to biskupský hrad, který byl založen před polovinou 13. století. Během několika století byly přistavěny další části hradu, věže a hradební zeď. Již tehdy byla tato stavba přirovnávána k honosným královským hradům. V roce 1547 vypukl však požár a tak musel jeho tehdejší majitel Jan Popel z Lobkovic poškozený hrad opravit a přestavět na pohodlný renesanční zámek. Dále byl přistavěn nový trakt, kde kolem roku 1560 vznikly nové obytné místnosti, kde můžeme obdivovat vynikající nástěnné malby, které se dodnes zachovaly pod pozdějšími omítkami. V poslední fázi renesančních úprav bylo dostavěno jižní křídlo.
Po porážce českých stavů byl zámek konfiskován a jeho novými majiteli se stali Trauttmansdorffové, kteří jej vlastnili až do roku 1945.
V posledních letech prošly zámecké interiéry náročnou rekonstrukcí, díky níž jsou postupně zpřístupňovány veřejnosti. Nejcennějším prostorem je gotická kaple Nejsvětější Trojice, jejíž bohatý klenební systém a výzdoba svědčí o práci vynikající stavební huti. Stěny kaple byly později v 16. století pokryty ještě renesančními nástěnnými malbami.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home