Tuesday, August 21, 2007

Třeboň – Schwarzenberská hrobka Domanín

Třeboň – Schwarzenberská hrobka Domanín
Stavba započala roku 1874 vybudováním složitého systému odvodnění vlastní hrobky, zapuštěné pod úrovní terénu. Kanál, široký 60 cm a hluboký 2 metry, odváděl vodu od stavby a provzdušňoval cihelné zdivo, omítnuté zvláštní směsí starého hašeného vápna, říčního písku, sádry a vodního skla, zajišťující stavbě impregnaci. Cihly, používané na stavbu, se pálily ve zvláštní cihelně za mimořádně vysokých teplot, zajišťujících cihlám vysokou tvrdost a odolnost vůči vodě.
V roce 1877 byly práce na hrobce zcela dokončeny. Okrouhlá novogotická stavba ve tvaru pravidelného šestiúhelníku s předsunutou věží a majestátním dvouramenným schodištěm je dvoupodlažní. Vlastní hrobka má podle tehdejších předpisů samostatný vchod, neprůhledná malá okna a vnitřní cirkulaci vzduchu.
Střízlivý prostor kaple, zasvěcené Božskému Vykupiteli, byl vyzdoben oltářem z bílého pískovce, sádry a istrijského mramoru od sochaře Josefa Pokorného. Na ostění oken a dveří byl použit mušlový vápenec, dovezený na stavbu jak z Českého ráje, tak z rakouských nalezišť. Lampy a bohoslužebné náčiní v novogotickém stylu bylo zhotoveno z tehdy módní slitiny zinku, cínu a bronzu a dovezeno z Vídně, malované okenní tabulky včetně osazení do olova dodala firma Steffens z Českých Budějovic.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home