Thursday, May 01, 2008

Zámek Jezeří

Původně středověký hrad, vystavěný pány ze Rvenic roku 1365, byl Mikulášem Hochhauserem z Hochhausu v polovině 16. století upraven na renesanční zámek. Po bitvě na Bílé hoře byl konfiskován
V roce 1623 ho koupil rod Lobkowiczů. Bohužel po požáru v roce 1649 byl ve velice špatném stavu a proto musel projít celkovou rekonstkukcí. Tak se ze středověkého hradu stal barokní zámeček. Svoji nynější podobu však získal až po druhém požáru v roce 1713. Nová zámecká budova byla postavena ve stylu vrcholného baroka na půdorysu písmene „H“. Ze zámeckých interiérů vynikají prostory „piana nobile“, jídelny, malého a velkého salónu a především velkého oválného sálu, který byl roku 1802 upraven na zámecké divadlo. V této době byl zámek významným kulturním a společenským centrem, navštěvovaným známými osobnostmi tehdejšího kulturního života (Johann Wolfgang Goethe a Ludwig van Beethoven).
Součástí areálu bylo unikátní arboretum (dolní zámecký park) s mnoha druhy exotických dřevin, které však bylo z části zničeno z důvodu povrchové těžby hnědého uhlí.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home