Thursday, August 23, 2007

Vranov nad Dyjí

Předchůdcem dnešního zámku ve Vranově nad Dyjí byl hrad založený na strmém ostrohu nad řekou Dyjí nejpozději v 11. století, a to jako součást podyjské obranné soustavy. Původně byl zeměpanský, od 14. století se v jeho držení střídaly různé šlechtické rody.
V roce 1614 získali Vranov Althannové. Ti zde od roku 1687 organizovali přestavbu středověkého hradu na velkolepé barokní sídlo. Projektantem umělecky nejhodnotnějších částí zámku kaple a sálu předků byl vynikající rakouský architekt Johann Bernhard Fischer z Erlachu. Sál předků vyzdobil monumentálními freskami Johann Michael Rotmayr, autorem sousoší na schodišti je Lorenzo Mattieli.
V 70. letech 20. století byl zámek nákladně opraven. Jeho interiéry dokumentují (s výjimkou barokního sálu předků a kaple) kulturu vranovského šlechtického bydlení konce 18. a celého 19.století. Sály doplňují ukázky z produkce místní keramické manufaktury.
Vranovský zámek, situovaný v první, nejpřísněji chráněné zóně Národního parku Podyjí, je obklopen mimořádně hodnotným přírodním prostředím. Mezi zajímavé turistické cíle patří drobné historické stavby bývalého zámeckého lesoparku, především pak nedaleká středověká zřícenina Nového Hrádku.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home