Saturday, November 25, 2006

Královská zahrada III

Královská zahrada.....Poblíž Míčovny je uprostřed zahrady barokní Herkulova kašna. Sochu Herkula vytvořil v roce 1670 Jan Jiří Bendl. Další kamenné plastiky - vázy a lvi - jsou z dílny Matyáše Bernarda Brauna.
Vedle Míčovny se nachází tzv. Prezidentský domek. Z iniciativy prezidenta E. Beneše a jeho manželky Hany vznikl jako přístavba k baroknímu pavilonku původního skleníku v letech 1937-8. Dvě boční křídla byla vybudována podle projektu architekta Pavla Janáka a v tomto nově vzniklém domku pak bydleli všichni prezidenti od roku 1938 až do roku 1989.
Další zajímavou stavbou v Královské zahradě je Lví dvůr, vybudovaný za Ferdinanda I. pro divokou zvěř. Některé z exotických šelem získávali panovníci darem, jako například oblíbeného lva Muhameda, kterého přivezli císaři Rudolfu II. od tureckého císaře. O tomto lvu se říkalo, že byl zrozen ve stejném znamení jako Rudolf II., a astronom prorokoval oběma stejný konec života. Lev pošel koncem roku 1611 a císař pro něj velmi truchlil. Propadl ještě hlubší depresi a krátce po této události zemřel (20.I. 1612).
Lví dvůr tvořil původně dřevěný pavilon a na jeho místě v roce 1583 postavil architekt Ulrico Aostallis dnešní soubor nízkých budov rozmístěných kolem dvora. V současnosti je v prostorách Lvího dvora příjemná restaurace s terasou, odkud se otevírá nevšední pohled na chrám sv. Víta a také na přilehlou Královskou zahradu. Blízký Jelení příkop překlenul v 16. století most, později nazvaný Prašný, po kterém vstoupíte do areálu Pražského hradu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home